≡ Menu

Nadenken over Lijden (artikel)

Het leven kan je niet gevangen houden als je dat niet wilt, nog je binden als je vrij wenst te zijn. Het is slechts in de zelf gedroomde gevangenissen van je leven dat lijden wordt geschapen. Dit zijn de zelfgemaakte muren van je begrenzing, waartegen je te keer gaat. Opgericht om een idee van veiligheid te geven; een vals idee. In plaats hiervan brengen ze alleen maar pijn en smart.

In het je verbeelden dat het fysieke je begrenzing en je identiteit is, geloof je dat verlies en verlating werkelijk kunnen zijn: Als een kind dat huilt omdat het zich verlaten en alleen voelt, niet begrijpend dat zijn moeder in de kamer ernaast staat, hem nooit alleen latend. We leven in Eenheid, ieder desalniettemin uniek. Lijden verdwijnt eenvoudig wanneer de illusie van afgescheidenheid oplost.

Je lichaam kan niet gevangen gezet worden wanneer je spirit vrij is. Je wordt alleen maar gevangen gehouden wanneer je geprogrammeerd bent door geloofsystemen. Het maakt niet uit hoe verheven hun filosofieën mogen lijken, vereer niet de gedachten van mensen uit het verleden. Door je heen ontvouwt spontaan het Ene Leven als je hart open is, wanneer je niet denkt te weten of te begrijpen.

De student zoekt de waarheid in de woorden van een ander. De meester beoefent en leeft juist de wijsheid die hij gehoord heeft. Maar de onvergankelijke realiseert zich dat er niets is om te weten of te begrijpen en staat zo toe dat het leven zich spontaan ontvouwt. Want waarheid wordt geschapen, moment, na moment, na moment.

Geef je over en vind de ervaring van een spontaan leven. Dan, als alle vooringenomen ideeën zijn uitgewist, zal pijn ophouden te bestaan. Niet langer zullen verwachtingen dan lijden veroorzaken. Vreugde  en verwondering zullen ontstaan over de schoonheid van de reis van het zich ontvouwende leven.

Deze is voorgelezen in deze radioshow en komt origineel uit Almine’s Engelse online dagboek.

{ 1 comment… add one }

Leave a Comment